Att träna simning
Simning är en idrott där tjejer och killar i olika åldrar tränar tillsammans. Vilken grupp man tränar med beror i huvudsak på vilken färdighet man har. Målsättningen är att ha så jämn färdighetsnivå och åldersfördelning som möjligt inom gruppen.
ÅSS har ingen simskola för nybörjare utan de som börjar hos oss måste kunna simma i stora bassängen och vara bekväm i vattnet. Rekommenderade förkunskaper är 25m i ryggläge, 25m i magläge med huvudet i vattnet och med rotation till rygg för andning samt att kunna flyta i 20 sekunder.
Vilka är våra simtränare?
ÅSS strävar efter att ha utbildade simtränare och assisterande simtränare enligt Svenska simförbundets utbildningsstruktur. Det finns en ansvarig simtränare för alla grupper och en eller flera assisterande simtränare.
De flesta grupper inom Siminlärning har en eller flera assisterande simtränare som själva är aktiva simmare i föreningen.
Utöver det behövs ledare som hjälper till, både på bassängkanten och administrativt för exempelvis närvarorapportering. Då assisterande tränare som själva är aktiva simmare är på tävlingar finns det behov av att ha en aktiv ledare på kanten som kan hjälpa till att hålla i simträningen.
Tävlingar
För grupperna inom Siminlärning finns möjlighet att delta på Utmanartävlingar, en enklare tävlingsform som genomförs internt inom föreningen. Då finns möjlighet att prova på hur det känns att vara med på en simtävling.
För simmare inom Tävlingssimning finns det möjlighet att vara med på tävlingar inom Stockholms-området som olika föreningar ordnar. För de högsta grupperna åker vi även på tävlingar utanför Stockholms-området.
ÅSS arrangerar även tävlingar, exempelvis klubbmästerskap där bara simmare från ÅSS deltar och tävlingar där även andra föreningar bjuds in att delta. Vid dessa arrangemang krävs ett stort antal funktionärer och stödpersonal, här behövs också ni föräldrar!
Läger
För grupper inom Tävlingssimning genomförs vanligtvis läger på sommaren. Vart lägret genomförs och hur långt lägret är varierar. I vissa fall genomförs hemmaläger, medan det i andra fall sker på annan ort.