SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Åkersberga Simsällskap
Simförening
Tävlingspolicy

ÅSS vision är ”alla vill simma med oss”. Detta betyder att vi i alla delar av simningen försöker hitta den nivå som varje simmare vill utvecklas på. Vi tror att tävlandet är en viktig del av detta men att tävlande skall vara roligt och att det görs på rätt sätt med rätt ambitioner.

Anledningen till att vi tycker att det är viktigt med tävling är att det utvecklar simmaren på ett bra sätt och främjar gemenskapen och gruppkänslan i en annars extremt individuell sport. På tävlingarna är vi ett kollektiv där alla hejar på, stöttar varandra och sjunger vår ramsa tillsammans innan tävlingen börjar.

 

Vi strävar tidigt efter att göra tävlingen till en naturlig del av idrottandet och avdramatisera tävlandet genom olika aktiviteter på träningen.

 

Tävlingar som ÅSS erbjuder:

  • Utmanaren: Vi tävlar under träningstid med konceptet Utmanaren som syftar till att barnen får träna på tävlingsmomentet genom att slå vissa tider och på så sätt samla klistermärken och pokaler för olika nivåer. Där har vi ingen uppdelning i klasser utan alla är vinnare! Alla får ett diplom med de tider man simmat på och sina personliga rekord ("pers") noteras. På så sätt tävlar man mer mot sig själv än mot andra.
  • Klubbmästerskap Pers-grenar innebär att de får tävla med riktigt tidtagning och med funktionärer på hemmaplan under familjära former. Här simmar man 25-sträckor och slipper vändningsmomentet som är lite knepigt och nervöst
  • Klubbmästerskap 50 och 100 m. För de mer rutinerade simmarna har vi sträckor på 50 m och uppåt
  • Egna tävlingar: Ett par gånger per år arrangerar ÅSS tävlingar där vi bjuder in klubbar från resten av Stockholm. När man simmat några av ÅSS egna tävlingar och känner sig mogen får man vara med på dessa och mäta sina krafter mot andra simmare från andra klubbar. Då är det åldersklasser där pojkar tävlar mot pojkar, och flickor mot flickor. Det är antingen ettåriga eller tvååriga åldersklasser i varje gren.
  • Externa tävlingar: Nästa steg är att följa med ut och tävla i tävlingar runt om i Stockholm som andra klubbar arrangerar. Då bilar vi dit tillsammans, i regel rätt tidigt på morgonen och kommer inte tillbaka förrän sent på kvällen. Här förväntar vi oss att föräldrar ställer upp och turas om att skjutsa barnen i gruppen till och från tävlingarna. Information om dessa tävlingar hittar du alltid på vår hemsida under tävlingskalender.
Tips på upplägg inför simtävling

Det är alltid lite pirrigt när man skall vara med på en simtävling oavsett om det är OS-final eller perstävling. Hur ska man komma ihåg allt man lärt sig och inte glömma något viktigt? Tänk att upptäcka att man glömt glasögonen i väskan när startern blåser i pipan!

Ett sätt att undvika sådana pinsamheter är att ha egna rutiner som man lär sig utantill och kan göra utan att tänka på dem. Här nedan har vi gjort en lista på saker som det kan vara bra att komma ihåg när man skall tävla och som man kan ha med i sin rutin. Du kommer säkert på fler saker själv!

 

Kvällen innan

 

Packa väskan:

1. Badbyxa/baddräkt (Helst 2st. Det är skönt att sätta på sig en torr efter insimning)
2. Handdukar/badlakan 2st.
3. Simglasögon och badmössa.
4. Klubbens T-shirt/overall. Det ska synas att vi hör ihop!
5. Inneskor (sandaler, tofflor eller gympaskor).
6. Banan/smörgås/mellanmål, men ALDRIG godis/läsk!
7. MP3-spelare/kortlek/maskot...
8. Hänglås eller peng för skåp. (Kolla i tävlings-PM vad som behövs).
9. Tävlings-PM
10. Tidigt i säng!
 
På morgonen
Ordentlig frukost!

På tävlingen:
1. Simma in, dvs lätt uppvärmning i bassängen för att få "känna på" vattnet och kanske träna lite vändningar, starter och de simsätt som ska simmas.
2. Torka dig noga efteråt och byt till torra kläder.
3. Basta inte! Det blir du slapp och slö av.
4. Ät en banan eller annat som ger extra energi, framför allt om det är lång väntan inför nästa lopp.
5. Kolla heatlistorna. Heatlista finns hos tränarna eller upptejpade på väggen i simhallen. Försök tänk ut hur lång tid det är kvar innan ditt lopp.
 
En kvart innan start:

Börja värma upp. Kör samma övningar som innan ett träningspass. Speciellt axlarna är viktiga att de är blir uppvärmda. Tänk på att inte köra för hårt. Det är inte meningen att du ska bli trött redan under uppvärmningen.

 

Koncentration: 

1. För att det ska gå riktigt bra är det viktigt att inte ha ödslat en massa energi på lek, spring och "annat" innan start.
2. Fundera på hur du och din tränare har kommit överens om att lägga upp loppet; hur du ska simma, vända och annat att tänka på.

Vid starten:
1. Lyssna på vilken bana du startar på och gå raskt dit och fortsätt dina förberedelser.
2. Ta av överdragskläderna när du kommer till pallen.
3. Glöm inte glasögon och badmössa!
 
Efter att du gått i mål: 
1. Glöm inte att ta med dig överdragskläderna när du går därifrån.
2. Om det finns en annan bassäng för avbad, simma lugnt av för att få loss eventuell mjölksyra ur armar och ben.
3. Om du ska simma fler sträckor, börja om med förberedelserna inför nästa start igen.
 
STARTA SIMMA GÅ I MÅL, GE DE ANDRA VAD DE TÅL. ÅÅÅÅÅÅKERSBERGA!